Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 november 2019

Column: PvdA vanaf nu officieel voor geen enkele reden in coalitie

Betaalbaar wonen was de belangrijkste verkiezingsbelofte van de PvdA bij de verkiezingen van 2018. De partij beloofde een wachttijd van 1 jaar voor een sociale huurwoning.

Dat wordt natuurlijk bij lange na niet gehaald, maar de sociaaldemocraten konden zich wel beroepen op een succesje: in de Zuidpolder zou voortaan 35% sociaal worden gebouwd. Zo kwam het ook in de woonvisie en op ander geduldige vellen uit de gemeentelijke papierwinkel te staan.

Na een geheim overleg over de Zuidpolder, diende D66 bij de begrotingsraad van 4 november 2019 een motie in, die dit percentage noemde, keurig verwijzend naar woonvisie en coalitie-akkoord. Overbodig, vonden veel partijen en stemden daarom maar tegen. Alleen de PvdA was eerlijk: zij  stemden ook tegen, maar om de echte reden: het percentage sociaal was een knop waar het college desnoods aan mocht draaien, om een nieuwe deal te kunnen bereiken met de projectontwikkelaars.

Het enige punt wat de PvdA binnenhaalde bij de coalitie-onderhandelingen na de verkiezingen, werd daarmee opgeofferd. Reden: voor Dorpsbelang is een laag bouwtempo heilig. Met gemiddeld 30 woningen in de Zuidpolder per jaar is de grens wel bereikt wat Dorpsbelang betreft, schreeuwend gebrek aan woningen  of niet.

De PvdA wil best 40-45 woningen per jaar overwegen, maar dat stuit bij Dorpsbelang op een ‘njet’. Blijkbaar was dat niet voldoende om het sociale randje aan deze coalitie vaarwel te zeggen.

De conclusie is niet te vermijden: de PvdA zit vanaf deze maand officieel voor geen enkele reden in de coalitie.

Niels Rood