Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 29 augustus 2019

Huis van Eemnes: geen extra kosten

Het is goed voor dikke koppen in de plaatselijke pers en tegenstanders van het Huis van Eemnes zien hun gelijk bevestigd: het wordt een miljoen duurder, precies zoals ze voorspeld hadden. Maar schijn bedriegt in dit geval.

Het college (PvdA, Dorpsbelang) kiest voor extra investeringen, bijvoorbeeld in een vrij dure inrichting en een opknapbeurt voor het skatepark (wat anders een paar jaar later was gebeurd). Daar staat een rentevoordeel tegenover: een gemeente kanbijna gratis aan geld komen, zelfs voor lange tijd. De plussen en de minnen vallen tegen elkaar weg; de belastingbetaler merkt er niks van. Een ‘miljoen duurder’ betekent dus: jaarlijks tegen dezelfde kosten.

Want een andere tegenvaller betreft de OZB en de rioolbelasting. Dit is jaarlijks 17.000 euro duurder dan was voorzien. Maar aan wie moet deze belasting betaald worden? Juist, aan de gemeente. Broekzak – vestzak en niemand hoeft zich zorgen te maken over tekorten op de gemeentelijke begroting.

Wel is het fijn voor Dorpsbelang dat ze even kunnen doen alsof de wereld vergaat. Is de morrende achterban ook weer even gerustgesteld: ook nu ze in het centrum van de macht zitten blijven ze overal tegen.

Er blijft één vraag over: als Dorpsbelang echt zo bang is dat ‘toekomstige generaties voor de rekening op moeten draaien’, hoe verklaren ze dan de meerjarig sluitende begroting die na de zomer in de raad wordt neergelegd?

Niels Rood