Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 21 augustus 2019

PvdA-wethouder bedondert de boel onder druk van Dorpsbelang

‘We zijn niet tegen zonnevelden in Eemnes, maar wel tegen deze locatie’, zei raadslid (nu fractievoorzitter) Marcus van den Brink van de PvdA toen begin dit jaar een tweede zonneveld onmogelijk werd gemaakt. Hij noemde twee locaties: ten westen van de A27 en ten zuiden van het knooppunt.

De oppositie diende een motie in met precies deze twee locaties. Dat was lastig voor de PvdA, want als je tegen stemt ga je tegen je eigen mening in. Dat Dorpsbelang alles bepaalt in Eemnes wordt dan wel heel duidelijk. Dus er kwam een toezegging: het college zou snel een memo maken waar ze grootschalige opwek voor zich zien. Er loopt een onderzoek naar geothermie, maar ook zo’n centrale moet je ergens laten. Door de toezegging kon de PvdA een stemming over hun eigen idee vermijden. Het was ze van harte gegund.

Er kwam op het allerlaatste moment, maar er stond geen woord in over locaties. De oppositie zat klaar met een motie van afkeuring, maar de wethouder zei dat hij het ‘eerlijk gezegd gewoon vergeten’ was. Een enigszins verbouwereerde raad gunde hem een half jaar om het goed te maken.

Het werd zomer en de kranten werden gevuld met rupsen, waterplanten en een zielige leeuw. Intussen maakte het college een verslag van de voortgang. Grote plannen maakt deze coalitie niet, maar er is altijd wel wat te doen natuurlijk. Halverwege elk jaar laat het college weten hoe het er voor staat.  Ergens goed verstopt in deze zogenaamde zomernota noteert men doodgemoedereerd: ‘verdere ontwikkeling van zonnevelden is op dit moment niet aan de orde.’

Daarmee staat vast dat wethouder  Lankreijer tot twee keer toe de raad voor de gek heeft staan houden. Eerst door in het memo te ‘vergeten’ de zoekgebieden op te nemen, daarna door toe te zeggen dat hij met een memo zou komen over de locatie van grootschalige opwek en dat nu in te trekken. In gewoon Nederlands heet dit de kluit belazeren.

Een meerderheid van de raad wil duurzame energie mogelijk maken zodat Eemnes in 2030 evenveel opwekt als er verbruikt wordt (afgezien van het doorgaande snelwegverkeer). De PvdA heeft concrete ideeën waar dat zou kunnen komen. Maar achter de schermen gijzelt de vijfkoppige Dorpsbelangfractie het college, waardoor die hun beloften moeten breken. Ze hebben voor tijd gespeeld, maar het meningsverschil tussen sociaaldemocraten (die GroenLinks stemmers ook van alles hebben beloofd) en de conservatieve lokale partij verdwijnt niet natuurlijk.

Het is tragisch dat een PvdA-wethouder, die van goede wil is als het om het klimaatbeleid van Eemnes gaat, nu in de problemen komt omdat Dorpsbelang zich zo flexibel als een stoeprand toont. Maar bestuurder zijn is een hard vak: als je dingen belooft waarvan je weet dat je ze niet waar kunt maken, gaat dat  vroeger of later ten koste van het vertrouwen van raadsleden.