Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 april 2019

Woningbouw HinkStapSprong niet in 2020 maar in 2022 gereed

Ondanks alle mooie woorden die de fracties van PvdA en Dorpsbelang wijden aan het belang van sociale woningbouw, zorgt de coalitie opnieuw voor vertraging. Al het tekenwerk voor het plan rijwoningen en appartementen te realiseren op het terrein van van de voormalige HinkStapSprong, wordt in de prullenbak gegooid. Dat kost niet alleen veel belastinggeld, het kost ook tijd: in plaats van 2020 kunnen de woningen nu pas op zijn vroegst in 2022 gereed zijn. Dat blijkt uit een memo van B&W dat naar de raaadsleden is gestuurd.

‘Niemand is tegen sociale woningbouw in de gemeenteraad,’ reageert Niels Rood van D66 Eemnes. ‘De wachtlijsten zijn lang en met ingewikkelde regeltjes probeert het college de woningen die op de markt komen, zo eerlijk mogelijk te verdelen. Maar aan het probleem wordt niets gedaan; omdat Dorpsbelang de tekening waar draagvlak voor was bij de omwonenden niet zo mooi vindt, gaan we op vakje één beginnen. In de meest optimistische planning zijn we dan in 2022 woningen aan het opleveren, maar het zou zo een jaar later kunnen worden. Deze vertragingstactieken beginnen zo langzamerhand steeds storender te worden. Intussen vinden jongeren geen betaalbare woning, zitten gescheiden mensen op campings en kunnen ouderen niet kleiner gaan wonen.’

In het memo staat overigens ten onrechte vermeld dat de raad op 25 februari heeft besloten een nieuw verkavelingsplan op te laten stellen. Wel is in die raadsvergadering een voorstel van het CDA gesneuveld om snel te bouwen op basis van de bestaande verkaveling, met tegenstemmen van Dorpsbelang en PvdA.