Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 26 maart 2019

Meerderheid raad wil ruimte voor opwek duurzame energie

De oppositiemotie waarin stond dat het college met een voorstel moest komen voor een zonneveld aan de westkant van de A27 of ten zuiden van het knooppunt, is een maand aangehouden. In ruil voor dat uitstel moet de wethouder nog in april komen met een notitie waar hij mogelijkheden ziet voor duurzame opwek. Dat kan ook een warmtecentrale zijn voor geothermie.

De fractie van Dorpsbelang dook direct na de vergadering een kamertje in om te bespreken wat dit eigenlijk te betekenen had. De partij heeft een groot aantal zetels, maar voor een meerderheid is de PvdA nodig, die daarmee veel macht heeft. Raadslid Marcus van den Brink, vanaf volgende maand fractievoorzitter, weet zich gesteund door een ambitieuze PvdA-wethouder. Hij neemt de duurzaamheidsdoelen die de raad van Eemnes in de vorige periode vastlegde, serieus. Dat zet spanning op de relatie met Dorpsbelang, die best willen roepen dat Eemnes klimaatneutraal wil zijn in 2030, maar dat niet echt menen. Elke maatregel om dichterbij dat doel te komen, wordt getorpedeerd. Emil Schade van de VVD gaf in een heldere chronologie aan dat Eemnes al sinds 2010 ambitieuze doelen heeft. Net als het CDA en natuurlijk D66 stemde hij tegen de bestemmingsplanwijziging die een tweede zonneveld onmogelijk maakt. Het voorstel haalde het met een nipte 7-6 uitslag als verwacht toch.

Wethouder Sven Lankreijer hoopt dat een lopend onderzoek naar ultradiepe geothermie positieve resultaten oplevert. Als dat zo is, wil hij een warmtecentrale planologisch mogelijk maken in plaats van een zonneveld. Niels Rood daarover: “Warmte uit de aardkorst is misschien mogelijk, maar mag geen excuus worden om af te wachten. De eerste onderzoeken leveren hooguit een indicatie op dat het wellicht mogelijk is. Prima om dan verder te gaan met die ontwikkeling, maar tegelijk kan gekeken worden naar een goede plak voor zonnevelden, mocht het met die geothermie niets worden. Niet om allebei te realiseren, maar om te voorkomen dat je eindeloos moet wachten. Dit soort ontwikkelingen moet goed besproken worden met de inwoners en dat kost ook tijd. Als je terug rekent vanaf 2030 moeten er deze raadsperiode al knopen worden doorgehakt. Gelukkig is er met de PvdA nu een meerderheid in de raad die dat inziet.”

De motie om meteen te starten met het zoeken naar locaties voor een tweede zonneveld, is aangehouden tot de raad van april. In een extra presidium of per email moet het college voor die vergadering komen met een notitie over zo’n nieuw zonneveld of een warmtecentrale. Wethouder Theo Reijn, die namens Dorpsbelang in het college zit, houdt meer van gas geven dan van remmen. De fractie van Dorpsbelang staat er dus alleen voor. De borrel na de raad liet dat zien: Reijn kletste gezellig na met alle partijen, terwijl de Dorpsbelangers elders zaten te vergaderen.