Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 25 februari 2019

Dorpsbelang vertraagt woningbouw; spreektekst 25 februari

Het was voor het imago van Dorpsbelang natuurlijk niet goed: twee wethouders die korte tijd na elkaar opstapten, toezeggingen over behandeling van woningbouwvoorstellen die daardoor niet werden nagekomen en ten lange leste de import van een CDA-wethouder uit Kortenhoef.

Maar voor een deel van de harde kern van Dorpsbelang heeft het geharrewar een duidelijk voordeel: vertraging. Sinds jaar en dag zit het vertragen van bouwplannen in het DNA van de lokale partij.

In dit en het volgende decennium moeten er in de provincie Utrecht 100.000 huizen bijkomen. Dorpsbelang vindt het al veel als Eemnes er meer dan 30 per jaar bouwt. Dat is niets minder een blamage en zet Eemnes neer als een gemeente die geen verantwoordelijkheid neemt voor regionale opgaven. En maar roepen dat Eemnes zelfstandig kan blijven.

Bovendien zet Eemnes op deze manier woningzoekenden in de kou. Betaalbaar wonen zonder wachtlijst kan in Zeeland en in Drenthe; in onze regio is de wachttijd zeven jaar. Niet alle gemeenten hebben ruimte om uit te breiden, in Eemnes is die ruimte er nog. 

Het vorige college realiseerde een verhuizing van de scholen, waarmee de locatie Hink Stap Sprong vrij kwam voor woningbouw. De bedoeling was daar sociale en middenhuur te realiseren. Daar is veel behoefte aan en het gebouw kan nu al gesloopt. Er werd de afgelopen jaren een verkavelingsplan ontwikkeld waar de omwonenden mee in kunnen stemmen. De schop kan al bijna de grond in, zou je zeggen.

Maar tijdrekken kan Dorpsbelang beter dan Italianen in blessuretijd. Eerst maakte de fractie ruzie met hun eigen wethouder, die vertrok. Toen ook de andere Dorpsbelang-wethouder opstapte, kon het plan om de noodzakelijke procedures te doorlopen, natuurlijk niet behandeld worden. Dat kwam de Dorpsbelangers niet slecht uit. Vanuit het CDA werd voor deze raadsvergadering een voorstel op tafel gelegd, om toch vast te starten.

En hoe reageert Dorpsbelang? Met een motie, die alle plannen tot nu toe, inclusief de afstemming met de buurt, naar de prullenbak verwijst.

De arme nieuwe wethouder Theo Reijn liet nog in de krant optekenen, dat hij ervan houdt dingen voor elkaar te krijgen. Iemand moet hem vertellen dat hij daarvoor niet naar Eemnes is gehaald. Hij moet treuzelen, vertragen en druk zijn met details, zoals bloembakken aan lantarenpalen.

Het dorp is de dupe. Aan de energietransitie draagt deze coalitie niets bij. Aan het schreeuwende gebrek aan woningen doet deze coalitie ook al niets. Vergaderingen vallen steeds vaker uit als gevolg van het ontbreken van stukken.

Wat nog het meeste verbaast, is dat de PvdA het allemaal wel goed lijkt te vinden. Nieuwbouw op de Hink Stap Sprong is 100% betaalbaar, geschikt voor starters én voor senioren.  Maar van Dorpsbelang en de PvdA moet het college eerst helemaal opnieuw beginnen, op een blanko vel en met als enige idee de verdeling in percentages sociale huur. Dat levert minstens een jaar, maar waarschijnlijk veel meer, vertraging op. Waarom zet de PvdA een krabbel onder zo’n motie? De huidige visie is ontwikkeld door hun eigen PvdA-wethouder! Als de partij het werkelijk meent als ze zegt zich zorgen te maken over de lange wachttijden op de wachtlijst voor huurwoningen, dan moet ze stoppen met het naïeve en soms zelfs slaafse volgen van de lokale conservatieve partij.