Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 13 februari 2019

Column: Dorpsbelang dobbert stuurloos door donkere nacht

De verkiezingsoverwinning van Dorpsbelang mocht er zijn: maar liefst vijf van de dertien zetels waren voor de lokale partij. Er was fanatiek campagne gevoerd tegen alles wat de coalitie tussen 2014 en 2018 had gerealiseerd. Een succesvolle strategie, maar nu blijkt dat tégen dingen zijn maar heel tijdelijk mensen kan binden. Want Dorpsbelang kwam aan de macht, moest vaststellen dat de meeste mensen het nieuwe Huis van Eemnes een prima idee vonden, maakte een tweede zonneveld onmogelijk en was toen wel zo’n beetje klaar.

Het college bestond uit burgemeester van Benthem, van wie bekend is dat hij nadenkt over de toekomst; verder Sven Lankreijer van de PvdA, die gewend is aan de dadendrang van het vorige college; en twee nieuwe sterren aan het Dorpsbelang-firmament. Jan van Katwijk had een jarenlange ervaring in HR en bracht een filosofische benadering van het bestuur met zich mee, hij had alleen weinig ervaring in het politieke handwerk. Van Katwijk kwam er al snel achter dat in de fractie van Dorpsbelang de conservatieve krachten de overhand hebben en botste regelmatig met zijn eigen partij, terwijl de oppositie zijn plannen steunde. Op 28 januari maakte hij plotseling bekend dat hij opstapte. ‘Misschien ben ik toch niet zo’n Dorpsbelanger’ liet hij in de krant optekenen. Zoiets kan gebeuren en doordat de fractie totaal overvallen werd, moest het zoeken naar een opvolger nog beginnen. Geen eenvoudige klus. Een landelijke partij kan altijd nog een goede kandidaat met de nodige ervaring uit een naburige gemeente plukken, maar dat is voor een lokale partij geen optie.
Tot overmaat van ramp maakte minder dan twee weken later ook Erwin van Dalen bekend dat hij de handdoek in de ring gooit. Hij kon het wethouderschap niet combineren met zijn eigen bedrijf. Van Dalen is succesvol ondernemer in verkeerskundige adviezen en -voorzieningen.
In de raad zitten best kandidaten die voor opvolging zouden kunnen zorgen, maar dat stelt de partij voor een nieuwe uitdaging: wie neemt dan de vrijgekomen zetels in? Oudgedienden Jacob Eek, Mieke Schouten en Jaap Bood zullen waarschijnlijk niet in de markt zijn, waarna Karin de Boer en Reijer Manten de eerstvolgenden zijn op de lijst van Dorpsbelang. Laatstgenoemde was de felste tegenstander van het Huis van Eemnes en had grote moeite zich neer te leggen bij de uitkomst van de enquête. Na Manten staat Bert Visser, die de komst van het Huis van Eemnes tot aan de Raad van State probeerde tegen te gaan.
Het invullen van één vacature zal waarschijnlijk nog wel lukken, twee wordt echt een stuk lastiger. Dorpsbelang zou er verstandig aan doen voor één fulltimer te kiezen. Al was het maar om de kans op nieuwe ongelukken te verkleinen.
Er wordt gegniffeld om het gedoe in Eemnes en hoe eerder er weer een functionerend college is, hoe beter. Als Dorpsbelang niet met een geloofwaardige kandidaat (of twee kandidaten) kan komen, van wie verwacht mag worden dat ze de rit uitzitten, zou de PvdA wel eens naar de andere landelijke partijen kunnen gaan kijken. Tenslotte vindt de PvdA het eeuwige vertragen en tegenhouden van Dorpsbelang ook niet altijd de beste optie. De samenwerking in het vorige college met CDA en D66 verliep uitstekend. Een coalitie van acht zetels tegen vijf in de oppositie kan tegen een stootje en er zou wat ambitie en elan terugkeren in het bestuur. Natuurlijk, die afweging is aan de PvdA en die fractie heeft voor 2014 bewezen loyaal aan Dorpsbelang te kunnen zijn tot aan het bittere eind. Toen verloor de lokale partij halverwege wethouder Schouten, nu sneuvelen in het eerste jaar twee wethouders. Als dat een teken is dat Dorpsbelang stuurloos en onverlicht ronddoolt op een donkere zee, kan het moment dat de PvdA de balans op gaat maken niet ver weg zijn.

Niels Rood