Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 29 oktober 2018

Tijmen Smit: provincie Utrecht moet Gooise dorpen verwelkomen

Een aantal leden van D66 uit Eemnes stellen voor om in het verkiezingsprogramma van D66 voor de Provinciale Staten op te nemen dat Laren, Blaricum en andere Gooise dorpen welkom zijn in Utrecht. Zij hebben een amendement ingediend op het concept-verkiezingsprogramma van de Democraten.

“Kleine gemeenten die hun zaken voor elkaar hebben, moeten zelfstandig kunnen blijven,” zegt Tijmen Smit, voorheen wethouder in Laren. “Dat is al heel lang mijn overtuiging. In Noord-Holland is er weinig ruimte voor bestuurlijke vernieuwing en lijkt men slechts fusies te willen. Dat heeft geleid tot een uitspraak van de raden van Blaricum en Laren, dat ze liever bij Utrecht willen horen. Ik vind dat die provincie de hand uit moet steken naar deze gemeenten. Tot nu toe reageert men diplomatiek en dat begrijp ik ook wel. Maar de verkiezingen naderen en dan zijn duidelijke standpunten nodig. Zijn Laren en Blaricum welkom? Als in ons programma staat dat dat zo is, worden andere partijen ook uitgedaagd er wat van te vinden. Dan gaan we daarna zien hoe het balletje rolt.”

De provincie Noord-Holland heeft de herindelingsprocedure in de pauzestand gezet, om af te wachten met welke nieuwe beleidsregels de minister komt. Het partijcongres van D66 sprak onlangs uit dat er wel voldoende waarborgen  voor draagvlak moeten zijn in de nieuwe regels.

De vergadering van de Utrechtse leden van D66 beslist op 22 november over het amendement van de leden uit Eemnes.