Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 oktober 2018

Buslijn 109 verleden tijd in nieuwe concessieperiode?

De Statenfractie van de SP heeft op haar website een verontrustend kaartje staan, vandaag opgepikt door de Gooi en Eemlander. In een commissie presenteerde Goudappel Coffeng een schets van de ideeën voor de nieuwe concessieperiode. Veel buslijnen in het Gooi kunnen vanaf 2021 wel eens verleden tijd zijn. Daaronder ook de lijn die Eemnes met Bussum, Laren en Hilversum verbindt. Volgens het plan moeten mensen de nieuwe HOV naar Hilversum of Huizen nemen. Deze lijn stopt alleen langs de snelweg en rijdt dan snel weer door. Voor mensen die een beperkte actieradius hebben is dat een belangrijk probleem, ook omdat je op de terugreis aan de andere kant van de snelweg uitstapt dan waar je eerder bent opgestapt.

Niels Rood, fractievoorzitter van D66 in Eemnes: ‘Dit is een slecht plan en we moeten voorkomen dat het verder komt. Het HOV is een goede aanvulling, maar geen vervanging. Als de provincie iedereen de auto in wil hebben om aan te sluiten in steeds langer wordende files, is dit wat je moet doen. Want als je eenmaal in de auto zit, hoe aanlokkelijk is het dan nog om de regen in te stappen om op een bus te wachten? Dan rijd je wel door. Dus wat is de argumentatie? Onze inwoners worden niet elk jaar jonger en fitter, een bus die door de kern rijdt is gewoon een voorwaarde. Hoe kan het dat de provincie astronomische bedragen over heeft voor een bus die oranje en zwart is, om vervolgens te beknibbelen op fijnmazig openbaar vervoer? We zullen wethouder Van Dalen vragen hier een hartig woordje over te wisselen met de VVD-gedeputeerde. Het idee moet van tafel.’

Volgens de provincie Noord-Holland (ook in andere opzichte geen toonbeeld van transparant bestuur) had het schetsje geheim moeten blijven. Op 20 maart 2019 zijn er provinciale verkiezingen.