Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 9 oktober 2018

In een percentage kun je niet wonen

Afgelopen maandag was er een Ronde in de raad over wonen. De Alliantie was met vier man, waaronder de hoogste baas uit Amersfoort, naar Eemnes gekomen, want hier is het altijd spannend als het over wonen gaat. De termen buitelden over elkaar: zoektijd, spoedzoekers, wachttijd en actieve zoekers. Er waren allerlei documenten klaar gezet, die elkaar soms tegenspraken. Zo was er een tabelletje waarin er in de komende vier jaar 11 sociale huurhuizen naar de vrije sector zouden verdwijnen en 18 verkocht. Wethouder Sven Lankreijer (PvdA) was gelukkig duidelijk: met dit voorstel van de Alliantie was hij niet van plan akkoord te gaan.

Deze coalitie bouwt onder invloed van Dorpsbelang veel langzamer dan de bedoeling was. In de Zuidpolder wil men slechts 120 huizen realiseren in deze raadsperiode. Het dubbele is in deze markt ook prima haalbaar. In de sociale sector bouw je dan ook meer huizen. Nodig, want hoe je ook met termen goochelt, de wachttijd is nog altijd zes jaar in Eemnes. De coalitie belooft vrolijk dat dit cijfer naar 1 moet dalen, maar dat is verlengde verkiezingsretoriek: totaal onhaalbaar.

Maandag was rondevoorzitter Wilma de Boer (PvdA) niet helemaal rolvast toen ze inbracht dat de coalitie het percentage sociale huur verhoogt. Als dat lukt (er is nog geen enkel zicht op een deal met de ontwikkelaars in de Zuidpolder) bouw je 42 woningen in de sociale huur en -koop. Terwijl het oude percentage en een hoger bouwtempo, 60 woningen oplevert. Achttien minder woningen in de sociale sector. Een simpele rekensom, die de PvdA keer op keer in verlegenheid brengt. Snel verwijst men dan naar de nieuwe woonvisie die in november af moet zijn. Maar de coalitiegenoot zal niet zo maar afstappen van het trage bouwen. Tegenhouden zit al sinds de oprichting in het DNA van deze partij. Dorpsbelang meldde bij monde van fractievoorzitter Jan de Zeeuw dat het zo jammer is dat niet meer mensen uit Eemnes een woning krijgen. Net als ik is Jan de Zeeuw import. Als zijn voorganger dit soort bekrompen teksten uitte, vroeg ik altijd of ik met terugwerkende kracht misschien niet welkom was. Aan de met Brabantse tongval sprekende de Zeeuw hoef ik die vraag natuurlijk niet te stellen. Ik houd niet van dat ‘eigen volk eerst’ denken.  Het is ook besmettelijk: zelfs wethouder Lankreijer zei ‘helaas’ toen hij het over de instroom had. Voor de duidelijkheid, voor een sociale huurwoning moet je een maatschappelijke binding hebben met de regio, voor een urgentie zelfs met de gemeente.

In een percentage kun je niet wonen. Deze coalitie bouwt nauwelijks. Koos Koolstra, directeur Amersfoort van de Alliantie, verwoordde het treffend: ‘We willen graag bouwen, maar dat kan niet in de lucht. Er moet een plek zijn voor die huizen.’ Alle creatieve termen die het college aan de spraakverwarring toevoegt kunnen niet verhullen dat de PvdA weinig betekent voor woningzoekenden. Dorpsbelang krijgt zijn zin: een hek om het dorp, de sleutel weggooien en net doen of het tekort aan woningen zichzelf wel oplost.

Niels Rood