Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 7 mei 2018

D66-fractievoorzitter Martijn Gebbink ‘ontstemd’ over niet informeren van oppositiefracties

Wethouder Jan van Katwijk heeft met de fracties van Dorpsbelang en PvdA onderhandeld over de vraagstelling van de enquête over het Huis van Eemnes. Dat terwijl de CDA-fractie schriftelijk had gevraagd of de raadsleden de vragen vooraf konden zien. Daar kwam geen antwoord op; wel kropen de coalitiefracties in een hok met wethouder Jan van Katwijk om over de teksten te praten, gaf het college maandag toe. Dat schoot de voltallige oppositie in het verkeerde keelgat. ‘Het is van tweeën een,’ zegt Martijn Gebbink. ‘Of je informeert de hele raad, of je vindt dat je de uitvoering als college kan doen. Maar alleen je eigen fracties bij zoiets betrekken, dat kan absoluut niet. Wat is nu het idee, dat ik de komende vier jaar als een detective uit moet gaan vinden wat de wethouders delen met de halve raad? We moeten het college wel kunnen vertrouwen. Ik ben hier zeer ontstemd over.’

Op 26 april vroeg het CDA schriftelijk of de raad de vragen kreeg te zien. Het college gaf nog geen antwoord. In de rondvraag van de sessie van maandagvond vroeg Martijn Gebbink (D66) er nog maar eens naar: waren er raadsleden betrokken bij het opstellen van de enquête? Wethouder van Katwijk keek de burgemeester aan, maar nam uiteindelijk zelf het woord en gaf het toe: de coalitiefracties waren nauw betrokken geweest. Ook VVD en CDA gaven direct aan deze gang van zaken niet te waarderen.

Ook de geheimhouding op de stukken werd door het college geschonden. Wethouder van Katwijk bood hier zijn excuses voor aan. Zijn partijgenoot Jan de Zeeuw babbelde vrijdagochtend in de Gooi- en Eemlander honderduit over de enquête en de planning daarvan, terwijl de geheimhouding nog niet van de stukken was afgehaald. Dat is schending van de geheimhouding. Jan de Zeeuw gaf in zijn quotes ook een boeiend inkijkje in de stemverhouding in het college: Sven Lankreijer (PvdA) en burgemeester Van Benthem pleiten voor het Huis van Eemnes, de beide Dorpsbelangwethouders zijn tegen. Een college probeert normaal gesproken met één mond te spreken, maar Dorpsbelang-fractievoorzitter De Zeeuw doorkruiste dat streven in de krant. Opmerkelijk is dat de burgemeester in dit geval niet meestemt met de wethouder die het onderwerp in zijn portefeuille heeft.