Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 2 mei 2018

Hilt en bibliotheek verspreiden pleidooi voor Huis van Eemnes

Nieuwbouw voor het Huis van Eemnes heeft grote sociale, maatschappelijke en economische voordelen. Het bestuur van de Hilt en de bibliotheek zijn het daar sinds 2015 over eens. Via een gedrukte flyer en een digitale nieuwsbrief wenden zij zich nu rechtstreeks tot de inwoners van Eemnes. Aanleiding: de enquête die het gevolg is van het compromis tussen PvdA en Dorpsbelang. In de laatste partij verzet een harde kern zich fel tegen het Huis van Eemnes.

Terwijl de enquête gehouden wordt, nadert de start van de bouw. Die is begin juni gepland. Na volgende zomer kan het gebouw in gebruik genomen worden. Tenzij… de enquête roet in het eten gooit. De huis aan huis bezorgde flyer wijst er op, dat andere grote projecten waar in Eemnes voor gespaard is, in dat geval niet door kunnen gaan. Stiller asfalt op de Wakkerendijk en het opnieuw inrichten van de Laarderweg, zullen op de lange baan geschoven moeten worden. De bouwer zal een forse schadevergoeding toegewezen krijgen. Hoe hoog precies zou pas blijken na bindende arbitrage. Maar dat het om miljoenen gaat, staat voor menigeen wel vast.
De organisaties hebben een punt: Dorpsbelang hamert voortdurend op zuinigheid (en terecht) maar hoeveel geld is men bereid neer te tellen voor een hobbelig grasveld zonder gebouw? Het pleit werd beslecht in 2016, na acht maanden vol openbare vergaderingen in de raad, waar niemand kwam protesteren, ondanks brieven die bij alle omwonenden werden bezorgd. Toen is het project gestart, en de Hilt en de bibliotheek laten de inwoners weten dat een gezamenlijke huisvesting aan de Hasselaarlaan nu geen optie meer is. Ongetwijfeld tot opluchting van de bewoners daar, die midden in hun woonwijk een almaar uitdeiend gebouw niet zo’n goed idee vonden.
Bibliotheek en Stichting Huis van Eemnes schrijven uit te kijken ‘naar een mooi centrum waar alle Eemnessers plezier van hebben.’ Daarom hopen ze dat ‘de meeste mensen voor de nieuwbouw stemmen’.

De PvdA zal er blij mee zijn; volgens fractievoorzitter Wilma de Boer is het belangrijk dat er meer draagvlak komt voor het nieuwbouwplan. Als de beide organisaties in dat streven slagen, blijft een pijnlijke financiële aderlating de belastingbetalers in Eemnes bespaard.