Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 28 april 2018

Asociaal weinig sociale woningbouw in Eemnes

Het coalitie-akkoord tussen PvdA en Dorpsbelang betekent slecht nieuws voor de mensen die wachten op een betaalbare huurwoning. Bijvoorbeeld jongeren die na hun opleiding weer in Eemnes willen gaan wonen of ouderen met alleen AOW, hebben geen andere optie dan huren bij de Alliantie.

Het is de bedoeling het percentage sociale woningbouw te verhogen, maar in een percentage kun je niet wonen. Het gaat er om hoeveel je bouwt.
Als je in de Zuidpolder 70 woningen per jaar bouwt en 25% is sociaal (en deels echt laag in de sociale huur), dan worden er elk jaar 17 tot 18 nieuwe bereikbare huizen opgeleverd. Dat is exclusief wat de gemeente kan doen op eigen grond in de kern, zoals de Hink Stap Sprong.
De nieuwe coalitie wil terug naar 30 woningen per jaar, met 35% sociaal. Dat zijn 10 tot 11 woningen. Ook daar kun je natuurlijk de woningen op het terrein van de Hink Stap Sprong aan toevoegen.
Dus elk jaar 7 sociale huurwoningen minder, terwijl het coalitie-akkoord doodleuk noteert dat de wachttijd niet langer dan 1 jaar mag zijn. Ook de middenhuur verdwijnt uit het zicht, het geringe aanbod drijft de prijzen zo hoog  op dat alleen expats die bij Nike of op het mediapark werken nog kunnen huren in de vrije sector.

De wachttijd zal dus oplopen in plaats van afnemen. In het algemeen hebben mensen een hekel aan het soort politiek waarin een nobel streven wordt gepredikt, zonder daarbij ook de maatregelen te nemen om het waar te maken. Dorpsbelang is principieel tegen genoeg bouwen om de snelstijgende vraag bij te houden; wat hen betreft kan er een hek om het dorp want hun achterban woont er toch al.

D66 is (net als VVD, CDA en eigenlijk ook de PvdA) voorstander van een woningbouwtempo waarbij de ontgroening enigszins wordt tegengegaan. Zodat niet alleen oude, rijke mensen in Eemnes kunnen wonen; maar ook alleenstaanden, gezinnen met een laag inkomen, eenoudergezinnen en jongeren.