Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 17 maart 2018

D66 met meer dan de helft vrouwen op de lijst koploper in Eemnes

Honderd jaar na de invoering van het passief kiesrecht voor vrouwen, stagneert de laatste tien jaar het aantal vrouwen in de politiek, concludeert raadslid.nu in een rapport. In Eemnes is meer dan de helft van de D66-kandidaten vrouw. De PvdA doet het ook goed met 6 van de 14 vrouwen en een vrouw als lijstaanvoerder. Bij de andere lijsten staan veel minder vrouwen op de lijst. Hekkensluiter is Dorpsbelang met 19% vrouwen.
Het rapport van raadslid.nu doet concrete aanbevelingen om de deelname aan de politiek onder vrouwen te verhogen. “Honderd jaar geleden werden Suze Groeneweg en Mathilde Haan als eerste vrouwelijke politici in hun rol gekozen,” schrijven de auteurs. “In de afgelopen honderd jaar is het aantal vrouwelijke politici flink toegenomen, maar in het laatste decennium is de groei gestagneerd. Het streven naar een diverse gemeenteraad om een goede afspiegeling van de samenleving te vormen is actueler dan ooit. Bovendien draagt het bij aan vakkennis die beschikbaar is binnen de gemeenteraad en draagt het bij aan betere samenwerking.”

Een aanzienlijk aantal kiezers brengt een stem uit op de bovenste vrouw op de lijst van hun partij.