Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 26 februari 2018

Lijsttrekker Martijn Gebbink: Den Haag mag ramkoers van Noord-Holland niet honoreren

‘Een schijnvertoning.’ Zo noemt lijstaanvoerder Martijn Gebbink namens D66 Eemnes de poging van bureau Berenschot om de gemeenten het gevoel te geven dat ze gehoord worden in de fusies van Huizen met Blaricum en Laren en Hilversum met Wijdemeren. ‘GS van Noord-Holland bewijst zichzelf een slechte dienst door Berenschot op toernee te sturen, terwijl er geen enkele intentie is echt te luisteren.’

De Gooi en Eemlander berichtte maandagochtend dat de gemeenten niets in te brengen hebben. Gebbink: ‘Het adviesbureau stelt bezorgd te zijn over de Tweede Kamer, waar draagvlak belangrijk wordt gevonden. Ik ben eigenlijk meer bezorgd over Noord-Holland, blijkbaar zegt draagvlak daar niets. Nog altijd moet het ministerie van Binnenlandse Zaken het fusieplan toetsen op draagvlak. Als in de aanpak van de consultants al staat dat de mening van gemeenten en buurgemeenten er niet toe doet, komen ze puur voor de vorm even langs. Zo zat het zogenaamde open overleg ook al in elkaar. GS van Noord-Holland ligt blijkbaar op ramkoers, maar Den Haag kan deze aanpak onmogelijk honoreren. Eemnes hoeft als Utrechtse gemeente niet te fuseren, maar Haarlem heeft het wel over nagenoeg alle ambtenaren die voor Eemnes werken. Dat lijkt me geen detail. We hebben wat mij betreft genoeg te doen: de wirwar in maatschappelijke ondersteuning vereenvoudigen, zonnevelden realiseren langs de snelweg, iets doen aan het geluid en de fijnstof van de A27. Die fusie leidt alleen maar af.’